header banner
Default

Næstformand for Danske Bank involveret i en sag om skattesvig på mere end en milliard dollars


Jan Thorsgaard Nielsen var direktør i et selskab i Luxembourg, som førte milliarder fra TDC til skattely på blandt andet Caymanøerne.

Danske Banks næstformand, Jan Thorsgaard Nielsen, havde et imponerende cv i bagagen, da han trådte ind i Danske Banks bestyrelse i 2018.

Han havde blandt andet været vicedirektør for kapitalfonden Blackstones afdeling i Asien, inden han blev investeringsdirektør i A.P. Møller Holding A/S, som er det selskab, der kontrollerer A.P. Møller – Mærsk A/S.

Men Jan Thorsgaard Nielsen havde ikke fået det hele med på cv'et i 2018.

Der stod ikke noget om, at han også havde været direktør i selskaber, som ifølge Østre Landsret har ført 4,5 milliarder kroner i skattely.

Nu kan Operation X i programmet 'Den store skattejagt' afsløre, at Danske Banks næstformand har spillet en central rolle i en af Danmarks største sager om skattemisbrug nogensinde.

De selskaber, som Jan Thorsgaard Nielsen var direktør for, skal ifølge domme fra Østre Landsret betale mere end én milliard kroner tilbage til den danske stat.

Selskaberne har anket dommene til Højesteret.

Jan Thorsgaard Nielsen skriver til TV 2, at han "tager på det kraftigste afstand fra enhver form for skatteunddragelse", men han vil ikke deltage i et interview om sin fortid.

Jan Thorsgaard Nielsen var mellem 2006 og 2011 direktør i flere selskaber under konsortiet Nordic Telephone Company (NTC), som ejede TDC mellem 2006 og 2013.

Konsortiet var en omstridt ejer af TDC, blandt andet på grund af ejerstrukturen med flere selskaber i skattely.

Ifølge domme fra Østre Landsret sendte NTC 4,5 milliarder kroner fra Danmark til kendte skattely som Caymanøerne, Guernsey og Delaware uden at betale skat undervejs.

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen har kaldt NTC's ejerskab af TDC for danmarkshistoriens største selskabstømmersag.

Udpeget til næstformand for sin gode etik

VIDEO: Deutsche Bank's U.S. Employees Flagged Shady Danske Billions
Bloomberg Television

Det var Danske Banks storaktionær, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, som udpegede Jan Thorsgaard Nielsen til posten som næstformand i Danske Bank i 2018.

Hun mente, han var den rette til at genskabe tilliden i befolkningen til Danske Bank efter hvidvaskskandalen. Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla fremhævede Jan Thorsgaard Nielsens gode etik i et interview med DR og i et tv-interview på NEWS i november 2018.

- Tilliden i det danske samfund til banken har fået sig et knæk. Og vi mener, at det rigtige ville være at få en ny ledelse, nye ansigter på for at kunne drive banken videre trods de skyer, der hænger over den, forklarede Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla dengang.

I dag vil Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla ikke deltage i et interview med TV 2.

TV 2 ville gerne have spurgt hende, om hun kendte til Jan Thorsgaard Nielsens involvering i sagen om skattemisbrug, inden hun sammen med Mærsk-familien udpegede ham til bestyrelsen i Danske Bank, og om hun mener, at næstformanden bør tage afstand fra metoden i dag.

I en mail skriver kommunikationsafdelingen i A.P. Møller Holding A/S på vegne af Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla:

- Den pågældende sag er et mellemværende mellem Skat og flere globale fonde. Jan har tilfredsstillende forklaret om sit tidligere virke, skriver Mika Bildsøe Lassen, Head of Branding and Communications hos A.P. Møller Holding.

Overførsler til Caymanøerne

VIDEO: Danske Bank & The Woodland Trust
Danske Bank UK

Forbindelsen til selskaber i skattely er ikke noget, Jan Thorsgaard Nielsen offentligt har skiltet med.

Han har aldrig udtalt sig om emnet, heller ikke mens han i en årrække var ansat i forskellige chefstillinger i kapitalfonden Blackstone.

Blackstone er berygtet for at sende udbytte til selskaber i skattely, heriblandt til Caymanøerne. Den britiske øgruppe topper samlet set listen over verdens mest lukrative skattely ifølge organisationen Tax Justice Network.

Og det er blandt andet på Caymanøerne, at milliarder fra TDC i Danmark er endt via såkaldte gennemstrømningsselskaber i Luxembourg ifølge domme fra Østre Landsret.

Det er sket, mens Jan Thorsgaard Nielsen var direktør for flere af selskaberne i Luxembourg.

Ifølge Skattestyrelsen har store danske virksomheder i en lang årrække benyttet gennemstrømningsselskaber i for eksempel Luxembourg til at overføre milliarder til skattely.

I 2019 gav EU-Domstolen den danske stat medhold i, at hvis selskaberne ikke havde en forretningsmæssig begrundelse og kun tjente til at undgå beskatning, var der tale om skattemisbrug.

Siden har Østre Landsret tilsluttet sig den fortolkning i flere domme sidste år. 

Et gennemstrømningsselskab er kendetegnet ved at have få eller slet ingen ansatte og ofte heller ikke et kontor, men blot en postkasse eller c/o-adresse hos et andet selskab.

Ifølge landsretsdomme fra 3. maj 2021 og 25. november 2021 overførte fem kapitalfonde under konsortiet Nordic Telephone Company (NTC) mere end 4,5 milliarder kroner fra TDC til gennemstrømningsselskaber i Luxembourg.

Fra Luxembourg blev pengene sendt videre til forskellige skattely, heriblandt Caymanøerne.

Overførslerne til Luxembourg stod på mellem 2006 og 2011.

I præcis samme periode var Jan Thorsgaard Nielsen direktør i de selskaber i Luxembourg, som ifølge Østre Landsret var gennemstrømningsselskaber.

Handlede groft uagtsomt

VIDEO: Danske Bank Was Allegedly Used to Launder $8.3 Billion in Funds
Bloomberg Television

Jan Thorsgaard Nielsen vil ikke svare på TV 2s spørgsmål om sagen, herunder om han i dag tager afstand fra metoden. I en mail skriver han, at han ikke vil udtale sig, fordi sagen er anket til Højesteret.

I mailen kalder han den årelange strid, som Skatteministeriet har ført mod NTC i Landsskatteretten, i EU-domstolen og senest i Østre Landsret, for en “åben dialog”, som parterne har haft.

Den åbne dialog, som Jan Thorsgaard Nielsen henviser til, er en klar afgørelse fra EU-domstolen, som i 2019 gav Skatteministeriet medhold i, at selskaberne i Luxembourg var gennemstrømningsselskaber. Og at der dermed var tale om skattemisbrug.

En fortolkning af skattereglerne, som Landsretten nu har tilsluttet sig.

Jan Thorsgaard Nielsen skriver, at han tager det som en selvfølge, at kapitalfondene vil betale pengene tilbage, hvis de taber ankesagen i Højesteret.

Ifølge en skatteadvokat kan det være direkte strafbart, hvis de fem kapitalfonde er gået helt til stregen af, hvad der er lovligt.

- Vi ved, at Højesteret i 2018 har sagt, at hvis man lægger sig på grænsen af, hvad der er lovligt rent skatteretligt, har man handlet groft uagtsomt, og det er strafbart, siger skatteadvokat Eduardo Vistisen.

En grotesk og meget alvorlig sag

VIDEO: Danske Bank Says It Has a ‘Huge Task’ to Regain Trust
Bloomberg Television

Det er ikke første gang, at de selskaber, som Jan Thorsgaard Nielsen stod i spidsen for i Luxembourg, har været i offentlighedens søgelys.

Politiken afslørede i 2014 en hemmelig og yderst kontroversiel skatteaftale, som NTC havde indgået med Luxembourgs skattemyndigheder om kun at betale en minimal skatteprocent i Luxembourg af penge tjent i TDC.

En aftale, som betød, at Danmark risikerede at gå glip af enorme skatteindtægter.

Jan Thorsgaard Nielsen var dengang stadig ansat af Blackstone, og hans navn fremgår direkte af den hemmelige skatteaftale fra 2010.

Eller i hvert fald hans for- og efternavn.

For det er alene på grund af fødselsdatoen og fødebyen ud for navnet Jan Nielsen, at 'Operation X' kunne identificere, hvilken Jan Nielsen der var tale om.

I det danske erhvervsregister fremgår mellemnavnet Thorsgaard, men i både den hemmelige skatteaftale og i erhvervsregistret i Luxembourg står kun det mere anonyme Jan Nielsen.

NTC's skatteaftale blev lækket i 2014 sammen med en række andre skatteaftaler med multinationale koncerner og satte EU’s nyudnævnte kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, som netop havde forladt posten som premierminister i Luxembourg, under massivt pres.

Danske politikere, heriblandt den nuværende udenrigsminister Jeppe Kofod, kaldte dengang sagen "grotesk og meget alvorlig".

Den daværende EU-parlamentariker Morten Messerschmidt og nu formand for Dansk Folkeparti var enig med sin socialdemokratiske kollega:

- Man har snydt andre lande for skattekroner og ageret imod EU-retten, sagde han.

På trods af flere henvendelser er det endnu ikke lykkedes TV 2 at få Jan Thorsgaard Nielsen til at forholde sig til den kontroversielle skatteaftale, som selskabet, han var direktør for, indgik med myndighederne i Luxembourg i 2010.

Reglerne er sådan, at virksomheder i Danmark kan overføre udbytte eller rentebetalinger skattefrit til moderselskaber i EU-lande, som Danmark har en såkaldt dobbeltbeskatningsoverenskomst med.

Overførslerne er dog kun skattefrie, hvis EU-selskabet rent faktisk er den reelle ejer/moderselskab.

Er EU-selskabet blot en tom skal og kun et såkaldt gennemstrømningsselskab, fordi EU-selskabet i virkeligheden er ejet af et selskab i et skattely som Jersey eller Caymanøerne, så er overførslerne ikke skattefrie, og så er der ifølge EU-Domstolen og Landsretten tale om skattemisbrug.

Skal udvise hæderlighed og integritet

VIDEO: Two hundred billion euros flowed through the Estonian branch of Danske bank
euronews

Siden finanskrisen er der indført skærpede krav til ledelser og bestyrelser i banker – blandt andet når det gælder etik og moral.

Ifølge de såkaldte Fit and Proper-regler skal bestyrelsen i et kreditinstitut have en række kompetencer for at kunne fungere på betryggende vis. Bestyrelsesmedlemmer skal ifølge reglerne blandt andet have "et godt omdømme og udvise hæderlighed og integritet."

Finanstilsynet vil ikke kommentere den konkrete sag, men skriver at tilsynet skal orienteres, hvis der sker ændringer i forhold, der kan have relevans i forbindelse med en Fit and Proper-vurdering.

Finanstilsynet skriver, at netop retssager ofte vil være relevante i Fit and Proper-vurderinger.

Røret blev smækket på

VIDEO: Denmark's Largest Bank Will Pay $2 Billion After Pleading Guilty To Defrauding U.S. Banks
MSNBC

Milliardkravet fra Skattestyrelsen er opstået, efter at NTC har sendt mere end 4,5 milliarder kroner i form af udbytte og rentebetalinger fra TDC til skattely.

'Operation X' har forsøgt at få en kommentar fra de fem kapitalfonde, som stadig ejer NTC.

Kapitalfondene er Blackstone, Apax, Permira, Providence og KKR. Men ingen af dem har ønsket at stille op til interview eller kommentere dommene skriftligt.

Der findes ikke umiddelbart kontaktinformationer til selve konsortiet NTC i Luxembourg udover et enkelt telefonnummer. Men da 'Operation X' ringede til nummeret, smækkede en kvindelig ansat røret på, da hun hørte, at det var en journalist fra Danmark.

Kan have overtrådt Danske Banks egne regler

VIDEO: Danske Bank CEO on Becoming a Signatory to the Principles for Responsible Banking
UNEP FI

Danske Bank vil ikke deltage i et interview om Jan Thorsgaard Nielsens involvering i sagen om skattemisbrug. I et skriftligt svar skriver Danske Banks pressechef, Stefan Singh Kailay:

- Danske Bank tager afstand fra enhver form for skatteunddragelse, og vores politik er også tydelig i forhold til den type af arrangementer, I spørger ind til. Den konkrete sag er et mellemværende mellem de pågældende selskaber og Skat, som Danske Bank ikke er en del af.

Om Jan Thorsgaard Nielsen i sin tid har handlet i strid med Danske Banks nuværende skattepolitik, har hverken Jan Thorsgaard Nielsen eller Danske Bank ønsket at tage stilling til.

Bankens skattepolitik siger ellers meget klart, at Danske Bank ikke deltager i "aggressiv skatteplanlægning", og lægger vægt på, at man følger "hensigten" med loven.

Har du oplysninger i sagen, er du meget velkommen til at kontakte 'Operation X-redaktionen' på [email protected] eller via tv2.dk/secure, hvor du kan kontakte redaktionen anonymt.

Sources


Article information

Author: Kathy Shepherd DVM

Last Updated: 1702558562

Views: 811

Rating: 4.1 / 5 (38 voted)

Reviews: 98% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kathy Shepherd DVM

Birthday: 1922-01-06

Address: 5319 Castillo Cape, East Fred, NH 18708

Phone: +4149321860116038

Job: Pharmacist

Hobby: Table Tennis, Video Editing, Coin Collecting, Crochet, Photography, Mountain Climbing, Skydiving

Introduction: My name is Kathy Shepherd DVM, I am a Precious, clever, lively, bold, artistic, treasured, ingenious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.